AGAR wood 25 gram

€ 25,00
Description

Agar wood uit zuid oost Azië. 

Agar is ook bekend onder de naam Oud of Aoud.

Het hout wordt door een schimmel geinfecteerd waardoor de bijzondere geur ontstaat.

In de derde eeuw beschreef Wa Zhen van de oostelijke Wu dynastie agarhout reeds in de kroniek Nan zhou yi wu zhi waar het hout werd verzameld in de bergen. Dit was in het huidige Centrale Vietnam. 
In 1580 veroverde Nguen Hoang de centrale provincies van Vietnam en bevorderde de handel met China en Japan. Het werd in drie soorten uitgevoerd: Calambac, Tram Huong (een hardere soort en minder zeldzaam) en Eaglewood proper. Een pond Calambac werd gekocht in Hoi An voor 15 taels en werd in Nagasaki verkocht voor 600 taels. In de Arabische landen wordt agar gebruikt als wierook, in Japan samen met sandelhout. De Japanse naam is Jinko, wat zinkend hout, maar ook geurend hout betekent.

Agar hout behoort tot de duurste natuurlijke grondstoffen die er bestaan. Een kilo van de beste kwaliteit kost al snel 10.000 us dollar. In het verleden was agar hout alleen voor koningshuizen beschikbaar.

Een Berder heeft liever een stukje agar hout in huis dan eten. Dan kunnen ze ten misnte nog met de spirit world in contact blijven.

Het hout is erg populair in Saoudie Arabië. Het wordt als wierook en als parfum gebruikt en zou de atmosfeer reinigen.

Agarwood wordt gebruikt in zeep, als wierook, olie, en bij belangrijke religieuze gebeurtenissen en om blokades op te ruimen. 

Het hout is enorm antibiotisch en werd gebruikt bij het mummificeren in Egypte.

Werkzame bestanddelen in de olie die in het hout voorkomt:
Voornaamste bestanddelen: Sesquiterpenen: derivaten: chromoon 20-33% (methoxyphenyl), phenylethylchromoon 15-23%, b-agarofuraan 0.1-0.9%, norketoagarofuraan 0.1-0.3%, a-agarofuraan, liriodenine, a-bulneseen 0.1%, a-guaieen 0.1%.
Sesquiterpenoolderivaten: agarospirol 0.1-4.7%, kosunol 1.7%, jinkohol 0.3-1%, agarol, agarolspirol, agarotetrol
Andere stoffen: benzylaceton, semicarbazon, oxikaneelzuren, oxoagarospirol 0.5%,